onsdag 3 mars 2010

Julie och Julia

Såg i veckan filmen:
Julie och Julia med Meryl Streep i en av huvudrollen.



Handling:
En legendarisk matlagningsexpert ger en frustrerad kontorsarbetare ny smak för livet i Julie och Julia.
En sann historia om hur Julia Childs liv inspirerade nybörjarskribenten Julie Powell att laga 524 recept på 365 dagar.
Med matlagningen som vapen tänjer de gränser, utmanar tillvaron och greppar chansen för förändring, allt för att hitta sig själva.


Filmen får 3,4 av 5.
Meryl Streep var lysande, hon får 5 av 5 poäng.
För ovanlighetens skull gick Dahn efter halva filmen, det brukar vara jag som ger upp annars.
Så det var ingen ”grabb-film”.

Men jag blev inspirerad av att laga Julia Childs berömda:
Boeuf Bourguignon



Ingredienser
4 port
600 g benfritt nötkött, högrev eller bog
smör-&rapsolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
3 lagerblad
1 tsk timjan
2 dl rödvin
2 1/2 dl köttbuljong
100 g rökt sidfläsk
8 steklökar
2 vitlöksklyftor
200 g färska champinjoner
Gör så här
Skär köttet i bitar. Bryn köttet runt om i smör-&rapsolja i en stekpanna. Lägg över det i en gryta. Krydda med salt och peppar. Rör i mjöl, tomatpuré, lagerblad och timjan. Häll på vin och buljong. Låt grytan koka under lock ca 1 1/2 tim. Strimla fläsket. Skala och dela ev lökarna. Skala och hacka vitlöken. Dela ev svampen. Stek fläsk, lök, vitlök och svamp i smör-&rapsolja i stekpannan. Lägg ner det i grytan och låt allt koka ytterligare ca 10 min. Strö gärna över hackad persilja och servera med kokt potatis.
......
Som söndags middag, for example ?

Inga kommentarer: