onsdag 26 oktober 2011

Himmelsk kladdkaka

I dag körde vi med Fikaklubben Kringlan en dag för tidigt, pga att dagens värd Roberth är bortrest varje tordag i tre veckor.
Det var lite mot våra principer att ta den på en onsdag, nu kommer det kännas som fredag i morgon.
Men det kan det väl få vara.
I alla fall har inte Roberth bakat en endaste gång i hela hans 44 åriga liv, så vi tyckte att det verkligen var på tiden att inte ha med sig köpe kakor jämt.
Han slog jädra slag i saken och bakade i går till sina kära arbetskamrater.
Eller kära och kära vet jag inte.
Han hade tänkt att göra en Alla helgons bakelse där det stod "Rest in peace" på, med det kanske vi få göra ändå efter hans fika.
Vi får se i morgon när kakan har verkat klart i magen, om vi lever eller ej, vilket jag tror att vi gör.
Om vi inte gör det så var det i alla fall en av dom goaste kladdkakorna jag har ätit i hela mitt liv.
Här kommer receptet till och med:

Kladdkaka med himmelsk glasyr
Ingredienser
Kaka:
2 ägg
3 dl socker
100 g smält smör
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1½ dl vetemjöl

Glasyr:
100 g philadelphiaost
60 g smör
2 tsk vaniljsocker
4-6 msk kakao
4 dl florsocker
4 msk kaffe

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret till kakan.

Blanda ihop ingredienserna till kakan till en slät smet.
Häll i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
Låt svalna.
Gör under tiden glasyren. Lägg osten i en skål med smör, vaniljsocker, kakao och kaffe.
Mosa med gaffel till en slät smet. (lättast är det att blanda i en matberedare.)
Sikta ner florsockret.
Bred över glasyren på den avsvalnade kakan.

Ät och Njut

Inga kommentarer: